Beszéljünk az ADHD-ról

A Merengő Podcast és az Auróra közös szervezésében került megrendezésre Január 30-án este az ADHD témájával foglalkozó panelbeszélgetés. Moderátorának, kolléganőnket Bodócs Dórát kérték fel a szervezők. Dóra kérdezte meg, nyitott lennék-e egy ilyen beszélgetésre.

Beszélgető partnerem dr. Balázs Judit magyar orvos, egyetemi oktató, gyermek-, ifjúság és felnőtt pszichiáter szakorvos. Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar, Pszichológia Intézet Fejlődés- és Klinikai Gyermekpszichológia Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára.

Megvallom, nagy kíváncsisággal vártam ezt az estét. Ugyanis nagyon izgalmas volt számomra megvitatni ezt a témát gyógypedagógusként egy orvossal. Főként hogy az ADHD diagnosztikájának egy jeles személyéről van szó. Ez a két szakma nagyon gyakran van egy időben jelen a kliensek életében, de közvetlenül ritkán találkoznak. Ráadásként bár a gyógypedagógia az orvostudományból alakult ki (orvosi, pedagógiai, pszichológiai és szociológiai alapokon nyugszik) szemlélete napjainkban sok esetben nagyon más szemszögből közelíti meg a problémák megoldását egy adott személynél.

Az Auróra és a Merengő Podcast munkatársai igazán kellemes benyomást tettek rám. Igazi lelkes fiatalok, a közönség pedig saját bevallásuk szerint sok esetben közvetlenül vagy közvetetten de ADHD-ban érintettek voltak. Túlnyomórészt fiatal felnőttek. Pont olyan nyitott, érdeklődő és sokszínű közönség, akik egy Budapest belvárosi romkocsmába illenek 🙂 meg is töltöttük hamar az Auróra nagytermét.

A beszélgetés során érintettük az ADHD kapcsán legfontosabb témákat: definíció, diagnosztika, kiket érint, milyen más zavarokkal szokták összekeverni, milyen indokok vezetnek odáig hogy diagnózist kap valaki, milyen módszerek segíthetnek egy ADHD-ban érintettet.

A beszélgetés jó hangulatban telt, egy óra elteltével már igazán oldottan beszélgettünk a témában. Igazán érdekes volt megtapasztalni hogy dr. Balázs Judit szakmájából eredendően a lehető legnagyobb segítő szándékkal, de vallja, hogy 6 éves kor felett elsődleges kezelési módja az ADHD-nak a gyógyszer. Legoptimálisabb esetben pszichoterápiával kiegészítve. Míg ugye tudjuk hogy a hozzánk, neurofeedback trénerekhez forduló kliensek pont a gyógyszert szeretnék elkerülni. Ennek az ellentétnek mégse lett a beszélgetésben “mérgező” hatása. Pozitív élmény volt hogy bár más utakat járunk a szakmánk tekintetében, de elsődlegesen mindkettőnket közös cél mozgat. Segíteni az ADHD-ban olyan eszközökkel, amelyek rendelkezésünkre állnak.

dr. Balázs Judit, Bodócs Dóra és Kisné Hullán Gabriella beszéljünk az ADHD-ról

Azt pedig külön bóknak vettem, hogy bár kedves Judit még tudományosan nincsen meggyőzve a Neurofeedback bizonyítottságáról, elismeri hogy gyűlnek az evidenciák. Ezen felbuzdulva vettem a kihívást, az OBNE keretein belül Chauvin-Némethy Nerellával (Ergoterapeuta, Bio és neurofeedback tréner) közösen, a mai nappal elindítottunk egy Evidance-based projektet. Ennek keretein belül az OBNE megvásárolta az Evidence-Based Practice in Biofeedback and Neurofeedback 4th edition kiadványt. A célunk hogy naprakész tudományos háttérrel tudjuk prezentálni legközelebb a legfrissebb evidenciákat Bio és Neurofeedback terén.

A beszélgetés a Merengő Podcast fogja publikálni a Spotify csatornáján.

error: Content is protected !!