CogniPlus

 

Mi a Cogniplus?

A CogniPlus tudományosan megalapozott számítógépes eljárás, amely egyedülálló neuropszichológiai fejlesztési módszereket kínál felhasználóinak. Megalkotója, az osztrák Schuhfried GmbH. 1947 óta foglalkozik számítógépes pszichometriával, tréninggel, rehabilitációval.

A legfrissebb pszichológiai kutatási eredményekre épülő módszer a CogniPlus. Hatékonyságát nagymértékben növeli, hogy speciális, multimédiás módszertana a programot élvezetessé, motiválóvá teszi a fejlesztési programban részt vevő személyek számára.

autizmus
Kutatási eredmények szerint a CogniPlus hatékonyan képes a figyelmi, emlékezeti és egyéb gondolkodási képességeket javítani idegfejlődési zavarokkal küzdő gyermekek, agysérülést szenvedett felnőtt betegek és szellemi hanyatlással élő, idős személyek esetében. Továbbá a rendszer alkalmas egészséges gyermekek kognitív képességeinek a javítására is, ahol a cél a tehetségfejlesztés, az ép gondolkodási funkciók még hatékonyabbá tétele.

Mi történik a tréning alatt?

A CogniPlus egy korszerű számítógépes képességfejlesztő szoftver, amely 20-30 féle játékos fejlesztő feladatot tartalmaz (könnyen érthető feladatok, amelynek során például motorral kell lefékezni egy elénk kerülő akadály előtt, vagy a Níluson hajózva kell különféle állatokat lefotózni, illetve hajók sorrendjét megjegyezni), ami kapcsolódik a mai gyerekek számítógépes érdeklődéséhez, dinamikusan alkalmazkodik a gyermek képességeihez.

A rendszer a következő kognitív területeket fejleszti: információfeldolgozási sebesség, éberség, figyelmi képességek, téri-vizuális feldolgozás, emlékezet, munkamemória, válaszgátlás és végrehajtó funkciók.

Ahogy a gyermek fejlődik a különböző tréningprogramok során, a szoftver úgy nehezíti a feladatokat, hogy automatikusan a teljesítményhez igazítja a nehézségi szintet. Ezáltal folyamatos kihívást nyújt bármilyen korú gyermek számára, mert jól körülírható célokat kell elérni, ösztönző, látványos, bevonó módon, melynek során biztosan sikerélményhez jutunk. A rendszer további előnye, hogy a számítógépes technika révén a gyermek fejlődése számszerűsíthető és folyamatosan, ülésről ülésre objektív módon nyomon követhető.
A tréning felépítése, az alkalmazott tréningprogramok és azok sorrendje az egyéni adottságoktól és a konkrét problémától függ (minimum 15 alkalom). A tréningülések időtartama: 30-50 perc.

Az agy mely területeire hat a CogniPlus?

Éberség – a figyelmi készenlét állapota, amikor egy figyelmeztető inger jelzi számunkra, hogy valami fontos esemény fog bekövetkezni a környezetünkben, amire válaszolnunk kell
Fókuszált figyelem – a környezet számunkra fontos ingereit más ingerektől elkülönítjük abból a célból, hogy azokat még alaposabb elemzésnek vethessük alá
Szelektív figyelem – figyelmünket oly módon kell a számunkra lényeges ingereken tartani, hogy azok különböző zavaró ingerek között tűnnek fel
Megosztott figyelem – figyelmünket egyszerre több ingerre irányítjuk, miáltal több feladatot tudunk egyszerre, párhuzamosan elvégezni

Kinek ajánlott?

  • Figyelemhiányos/hiperaktivitás zavar (ADHD)
  • Autizmus spektrum zavar (ASD)
  • Intellektuális képességzavar (Értelmi fejlődés zavara)
  • Tanulási nehézség és specifikus tanulási zavarok (diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia)
  • Tehetségfejlesztés

A Neurofeedback & Fejlesztés csapatában, a Zuglói helyszínen, Sinka Melinda tréningjeire lehet jelentkezni.

Árakról bővebben itt tájékozódhat

Mivel segíthetünk még?

Kérdése van?

Akár gyermekét, más családtagját, akár saját magát fejlesztené, keressen bátran.
error: Content is protected !!