Idegrendszeri éretlenség

Mi az idegrendszeri éretlenség?

Az idegrendszeri éretlenség problémája napjainkban meglehetősen sok gyermeket érint. Számos későbbi nehézséget eredményezhet, ha nem vesszük kellő időben észre. A fejlesztés 6 éves kor előtt érdemes elkezdeni, a későbbiekben az idegrendszer fejlődése több területen, párhuzamosan halad, így nehezebb a fejlesztés.

idegrendszeri éretlenség tünetei

Már kis korban is észrevehető, leglátványosabb tünetek:

  • észlelés terén adódó problémák, mintha nem hallana vagy látna jól. Olykor azt hisszük nem akar minket meghallani, de azt se veszi észre ami előtte van.
  • Kissé rendezetlen, labilis, furcsa mozgás.  Fél a magas helyektől, bizonytalan az egyensúlyában.

Későbbiekben észrevehető tünetek:

  • Felfordul a gyomra mozgó járműveken
  • Rossz kézügyesség, koordináció
  • Intellektusához mérten alulteljesít az iskolában
  • Fényre, hangra, érintésre túl érzékeny
  • Nehezen tanul meg beszélni, írni, olvasni
  • Nehezen marad meg egyhelyben, hiába várják el tőle

A tünetekből jól kirajzolódik hogy a mozgáskoordináció nehezített, szenzoros integrációs problémák, tanulási nehézségek vagy akár ADHD tünetei is megjelenhetnek a gyermeknél. Ezért is fontos az alapos és időben elkezdett fejlesztés.

Hogyan segíthet a Tréning?

A neurofeedback tréning pontosan ott hat, ahol a probléma keletkezett. A terápia során felmérjük mely területeken tapasztalható éretlenség az agyban, majd az agy plaszticitását kihasználva arra stimuláljuk hogy a kívánt területek legyenek minél aktívabbak, gyorsabbak. Az idegrendszert így ösztönözzük a fejlődésre. A módszer a szokásos módon történik: a gyermek mesét néz, játékot játszik vagy animációt mozgat. Ez számára kihívás és szórakozás egyben, amit ha jól teljesít és koncentrál, azonnali megerősítést kap. Hiszen megy a mese, a játék az animáció. Eközben észrevétlenül úgy alkalmazkodik a feladathelyzethez és produkál hatékonyabb idegi működést, hogy kezdetben nem is tudatos tőle ez az eredmény. A tréning gyakorlása során idővel fel fogja tudni ismerni és tudatosan úgy fog összpontosítani, hogy a lehető  leghatékonyabb legyen.

Tréning befejeztével a tudás nem évül el. Addigra az idegrendszer már kiépítette a megfelelő struktúrákat és összehangoltan képes segítség nélkül is működni.

Bővebben a Neurofeedbackről itt olvashat.

Kérdése van?

Akár gyermekét, más családtagját, akár saját magát fejlesztené, keressen bátran.

error: Content is protected !!