Migrén

Mi a migrén?

Aki átélt már migrénes fejfájást, az jól tudja, hogy az ezzel járó fájdalom mennyire rendkívül gyötrő tud lenni – órákig, sőt akár egy-két napig is okozhat ágyhoz kötöttséget, és emiatt munkaképtelenséget. Ez az erős, hosszantartó fejfájás a népesség mintegy 10%-át érinti, nőknél háromszor gyakrabban fordul elő, mint a férfiaknál.

A migrén rohamokban jelentkezik, elviselhetetlen lüktető érzéssel jár és általában féloldali fejfájás jellemzi.
A betegség pontos oka egyelőre nem ismert, az agyi erek görcsös összehúzódását majd kitágulását, valamint egyfajta hátulról előre, hullámként terjedő agyi működészavart, neurológiai problémát sejtenek a panaszok mögött.

Tünetei:
Nem minden migrén egyforma. Bizonyos esetekben az erőteljes fejfájást figyelmeztető előjelek vezetik be: szem előtti villózó fények, sötét foltok; kar-, lábzsibbadás; gyengeség, stb. Órákkal vagy napokkal a migrénes roham előtt bizonyos jelenségek utalhatnak a közelgő rohamra: feldobottság érzés vagy éppen túlzott ásítozás, ingerlékenység, letargia, erős szomjúságérzet, illetve az édes ételek/italok megkívánása. (Ahogy a migrén is, a jelenségek is betegenként változnak). Velejárói lehetnek még: hányinger, hányás, kifejezett fény- és hangérzékenység. Kezeletlen esetben a migrén tipikusan 4-72 órán keresztül tart.

Hogyan segíthet a Tréning?

A migrénnel küzdő betegek EEG eredményei sok esetben az epilepsziások rohamaihoz hasonló túlérzékeny, szabályozatlan eredményeket mutatnak. Az ilyesfajta túlérzékenység bizonyos külső stressz-hatásra generál egy sor élettani reakciót. Többek között az agyi artériák kitágulását is az agyhártya területén, mely a fájdalomra különösen érzékeny terület így összehúzódásaival rettenetes fájdalmat képes okozni. A migrénre hajlamos betegek agya túlzottan felgyorsult, feszült, ingerlékeny. A terápia egy megnyugodott, relaxált állapotot hoz létre, melyben a folytonos feszültség elcsendesül, ezzel meggátolva a roham létrejöttét.

Bővebben a Neurofeedbackről itt olvashat.

Kérdése van?

Akár gyermekét, más családtagját, akár saját magát fejlesztené, keressen bátran.