CogniPlus

Mi a CogniPlus?

Ahogy a gyermeknevelés és az oktatás alkalmazkodni kényszerül a gyerekek megváltozott igényeihez, úgy a gyógypedagógiában is újabb fejlesztő eljárások jelennek meg, amelyek már felveszik a versenyt a gyerkőcök figyelmének lekötésében és élvezetessé teszik számukra a feladatvégzést.

A gyerekeknek a számítógép otthonos, ők már beleszülettek a digitális világba, ezért sokszor a papír-ceruza alapú fejlesztő eljárások unalmasak számukra. A legújabb képességfejlesztő eljárások viszont már a számítógép segítségével igyekeznek kapcsolódni a gyerekek érdeklődéséhez.

autizmus

A CogniPlus egy tudományosan megalapozott, a legújabb neuropszichológiai kutatási eredményekre épülő kognitív képességeket fejlesztő eljárás, amelyet az osztrák Schuhfried vállalat kutatói dolgoztak ki. A vállalat 1947 óta foglalkozik számítógépes szoftverek fejlesztésével, rehabilitációs eljárások létrehozásával.

A CogniPlus egy korszerű számítógépes képességfejlesztő szoftver, amely mintegy 20 féle játékos fejlesztő feladatot tartalmaz.

Minden tréningprogram egy könnyen megérthető feladat elé állítja a gyermeket, melyek során például motorral kell lefékezni egy elénk kerülő akadály előtt, vagy a Níluson hajózva kell különféle állatokat lefotózni, illetve autók sorrendjét megjegyezni. Mindez kapcsolódik a mai gyerekek számítógépes érdeklődéséhez, dinamikusan alkalmazkodik a képességeikhez.

Ezáltal folyamatos kihívást nyújt bármilyen korú gyermek számára, közben pedig folyamatos sikerélményekkel gazdagítjuk, ami az önértékelésére is pozitív hatással van.

Milyen gyerekeknek tud hatékonyan segíteni?

A CogniPlus terápia számos esetben hatékony fejlesztő eljárásként szolgálhat a gyermekek számára:

  • ha a gyermek memória vagy figyelemzavarban (ADD) érintett
  • hiperaktivitás (ADHD), autizmus spektrum zavar (ASD), enyhe értelmi fogyatékosság esetén
  • intellektuális képességzavar esetében
  • ha nehezen tud az iskola által támasztott elvárásoknak megfelelni a tanulásban
  • ha sportol és szeretnék fokozni a teljesítményét
  • ha tehetséges a gyermek, de ez az iskolai teljesítményén nem látszik.

A CogniPlusnak felső életkori korhatára nincs, a koncentrációs képesség, figyelmi funkciók és a memória fejlesztésére még felnőtt korban is alkalmazható annak köszönhetően, hogy számos nehézségi fokozat áll rendelkezésünkre a különféle feladatokban.

A terápia 6 éves kor előtt azonban nem javasolt.

Szöveget írta:
Somogyi Nóra
gyógypedagógus
https://nekemismegy.hu/

Kérdése van?

Akár gyermekét, más családtagját, akár saját magát fejlesztené, keressen bátran.

error: Content is protected !!